ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΠΥΡΟΥ ΡΟΥΒΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΠΥΡΟΥ ΡΟΥΒΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Το 1984 εγγράφηκε ως μαθητής στην Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» με δασκάλους τον κ. Γεώργιο Κούρκουλο στα Θεωρητικά, τους κ.κ. Νικόλαο Φαρούγγια και Όθωνα Γκόγκα στο ευφώνιο και στο τρομπόνι, όπου και το 1988 έγινε μέλος του Μουσικού Σώματος με Αρχιμουσικό τον αείμνηστο Στέφανο Δολιανίτη. Συγχρόνως, συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Κέρκυρας και στο Ιόνιο Ωδείο, απ’ όπου έλαβε τους παρακάτω τίτλους σπουδών:
• Πτυχίο Αρμονίας (1994, καθηγητής κ. Δημήτρης Δαπέργολας)
• Πτυχίο Αντίστιξης (1996, καθηγητές κ.κ. Δημήτρης Δαπέργολας και Αναστάσιος Καζιάνης)
• Πτυχίο Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων και Διεύθυνσης Μπάντας (1996 καθηγητές κ.κ. Δημήτρης Δαπέργολας και Αναστάσιος Καζιάνης)
• Πτυχίο Φούγκας (1999, καθηγητής κ. Μιχάλης Λαπιδάκης)
• Δίπλωμα Τρομπονιού (2001, καθηγητής κ. Κώστας Αυγερινός)
• Δίπλωμα Σύνθεσης (2004, καθηγητής κ. Νίκος Παπαδημητρίου)
Το 1995 εισάγεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, απ’ όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2000 με Πτυχιακή Εργασία στη Σύνθεση: «Διδακτική της Μπάντας – Μουσικά Στυλ – Πέντε Σπουδές για μπάντα».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Από τα έτη 1996 έως 2005 δίδαξε μουσική στους παρακάτω φορείς και μουσικά ιδρύματα:
• Δημοτικό Ωδείο Λευκίμμης (1996 – 1998, Θεωρητικά της Μουσικής και Χάλκινα Πνευστά)
• Ιόνιο Ωδείο (1996 – 1997, Θεωρητικά της Μουσικής)
• Δημοτικό Ωδείο & Δημοτική Φιλαρμονική Χαιδαρίου (2001 – 2002, Τρομπόνι)
• Φιλαρμονική Δήμου Θιναλίων (2004-2005, Θεωρητικά της Μουσικής και Χάλκινα Πνευστά)
• Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος (2004 – 2005, Ιστορία της Μουσικής και Στοιχεία Μορφολογίας)

Από το έτος 2000 εργάστηκε στους παρακάτω φορείς:
• Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά (2000 – 2002, ως υπαρχιμουσικός και εκτελεστής ευφωνίου)
• Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων (2000 – 2002 ως εκτελεστής τρομπονιού)
• Ορχήστρα των Χρωμάτων (2001 – 2002 ώς εκτελεστής τρομπονιού)
• Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (2001 – 2002, ώς έκτακτος συνεργάτης στο τρομπόνι)
• Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Κερκυραίων (2005 – 2008 ως εκτελεστής τρομπονιού)

Επίσης κατά την διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ως εκτελεστής και ενορχηστρωτής σε πλήθος μουσικά σύνολα, κυρίως χάλκινων πνευστών, αλλά και ως πιανίστας σε σύνολα ελαφράς μουσικής.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Έχει παρακολουθήσει Master Classes τρομπονιού με τους: Ingemar Roos (1ο τρομπόνι της Φιλαρμονικής του Γκέτεμποργκ, Σουηδία), Scott Hartman (καθηγητή τρομπονιού του Πανεπιστημίου του Yale, ΗΠΑ), Ben van Dijk (καθηγητή τρομπονιού του Rotterdam Conservatory, Ολλανδία), Michel Becquet (καθηγητή του Conservatoire de Lyon, Γαλλία) ευφωνίου με τους Roger Bobo (σολίστ τούμπας, ΗΠΑ), Henrick Jan – Renes (καθηγητή του Rotterdam Conservatory, Ολλανδία), Sotaro Fukaishi (σολίστ ευφωνίου, Ιαπωνία). Επίσης έχει παρακολουθήσει κύκλος μαθημάτων σύνθεσης με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και συνθέτη Θόδωρο Αντωνίου καθώς και κύκλο σεμιναριακών μαθημάτων διεύθυνσης μπάντας, ενορχήστρωσης και ρεπερτορίου μπάντας στο ISEB (Instituto Superiore Europeo Bandistico) στο Trento της Ιταλίας με καθηγητές τους Jose Pasqual Villaplana (καθηγητή διεύθυνσης μπάντας του Ωδείου της Βαλένθια, Ισπανία), Carlo Pirola (καθηγητή ενοργάνωσης και διεύθυνσης μπάντας στο Conservatorio G.Verdi, Ιταλία) και τον μαέστρο Andrea Loss (Ιταλία).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Έχει συνθέσει έργα για μπάντα, συμφωνική ορχήστρα, σύνολα μουσικής δωματίου, φωνητική μουσική, μουσική για παιδικό θέατρο και σχολικές παραστάσεις, σχολικά τραγούδια κ.α. χρησιμοποιώντας ποικίλα μουσικά ιδιώματα, ακολουθώντας κυρίως τις μεταμοντέρνες αισθητικές τάσεις. Επίσης έχει μεταγράψει για μικρά και μεγάλα σύνολα πνευστών πάρα πολλά έργα συνθετών της Επτανησιακής Σχολής με στόχο την ανάδειξη και διάδοση του έργου τους που έχουν επανειλημμένα παιχτεί από διάφορα μουσικά σύνολα. Έργα του έχουν εκτελεστεί από εκτελεστές και μουσικά σύνολα εντός και εκτός Ελλάδος (Αγγλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Ολλανδία) ενώ έχει συμμετάσχει σε έναν πανελλήνιο και έναν διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης για μπάντα.
Με στόχο την εξέλιξη της παιδαγωγικής της μπάντας αλλά και την διεύρυνση, εξέλιξη και εναρμόνιση του ρεπερτορίου της με τις τάσεις της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, έχει συμπεριλάβει συχνά σε συναυλίες της Φιλαρμονικής Σκριπερού έργα του πρωτοποριακής μουσικής, όπως το “Latin Variations” για σύνολο αυτοσχέδιων κρουστών, το “Construction Fantasy” για πέντε εκτελεστές – τεχνικούς, το “MVP”, για πέντε μπασκετμπολίστες ή το “Concertino Piccolo” για πέντε μπασκετμπολίστες και μπάντα.
Επίσης στον τομέα της διδακτικής έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο Πρόγραμμα Σπουδών Μπάντας με τίτλο «Γνωριμία με τη Μουσική». Πρόκειται για ένα πλήρες εκπαιδευτικό σύστημα για μπάντες, απολύτως προσαρμοσμένο στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, που οι κυριότεροι στόχοι του είναι να εκπαιδεύσει τους μαθητές μιας μπάντας σε τρία επίπεδα:
• των μελλοντικών ερασιτεχνών μουσικών που θα απαρτίζουν τη μπάντα
• των εν δυνάμει σπουδαστών μουσικής σε Ωδεία ή Πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών της Ελλάδας ή του εξωτερικού
• των «ενημερωμένων» ακροατών.

ΕΡΓΑΣΙΑ
Από το 2003 υπηρετεί ως καθηγητής μουσικής στην Α’/θμια Εκπαίδευση ενώ από το 2004 διδάσκει τρομπόνι και ανώτερα θεωρητικά στο Ιόνιο Ωδείο.
Τον Οκτώβρη του 2004 προσελήφθη ως Αρχιμουσικός στον Φιλαρμονικό Σύλλογο Σκριπερού στον οποίο διδάσκει τις τάξεις Θεωρητικών ενώ διευθύνει τη Μπάντα, τη Μπαντίνα και έχει υπό την εποπτεία του τα Σύνολα Μουσικής Δωματίου της Φιλαρμονικής.
Με τη Φιλαρμονική Σκριπερού έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος με σημαντικότερες τις συναυλίες με τις Φιλαρμονικές του Schernstein και του Steinerkirchen στην Αυστρία το 2008, τη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών της Κρακοβίας στην Πολωνία το 2009, τη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Οκτώβριο του 2009 για την επέτειο των 100 χρόνων ίδρυσης της Φιλαρμονικής και τις συναυλίες με τους διεθνώς καταξιωμένους σολίστ Vince DiMartino (τρομπέτα, ΗΠΑ) στο Δημοτικό θέατρο Κέρκυρας τον Μάη του 2011 και Scott Hartman (τρομπόνι, ΗΠΑ) στο Περιστύλιο των Ανακτόρων τον Μάη του 2012.
Από τον Σεπτέμβρη του 2011 υπηρετεί επίσης ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ16 στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας συμβάλλοντας στην διεύρυνση των δραστηριοτήτων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και στην καθιέρωσή της ως πολιτιστικού πόλου με τη διοργάνωση συναυλιών και άλλων μουσικών δραστηριοτήτων αλλά και στην δημιουργία ενός Αρχείου Μουσικής Κερκυραίων Δημιουργών.
Από τις 30 Ιανουαρίου 2014 είναι υπαρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Εταιρείας «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ».

Email: spyrosrouvas@gmail.com