ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΠΥΡΟΣ

Ο  Σπύρος Μαυρόπουλος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1956.

Σπουδές

Τα  πρώτα  του  μουσικά  βήματα σε ηλικία έξι ετών  τα  έκανε  στην  Φιλαρμονική  Εταιρεία  «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» με δασκάλους τον Γιώργο Κούρκουλο στην τρομπέτα και τον μαέστρο Στέφανο Δολιανίτη. Παράλληλα μαθαίνει ακορντεόν με τον μουσικοδιδάσκαλο Ισίδωρο Γρεκ.  Αργότερα  σπούδασε στο “Ελληνικό Ωδείο”   αρμονία, με   τον  Χρήστο  Μποζίκη  και  Μιλτιάδη  Κουτούγκο,  αντίστιξη, φούγκα και ενορχήστρωση  με  τον  Δημήτρη  Κατσίμπα, τρομπέτα  με  τον  Δημήτρη  Κάφυρη,  ενοργάνωση πνευστών με τον Αναστάσιο Ρεμόυνδο και σύνθεση στο “Ορφείο Ωδείο”  με  τον  Βαγγέλη  Κοκόρη.  Επίσης έχει σπουδάσει πιάνο  με  τον  Γιώργο  Γεωργιάδη  και κλασική  κιθάρα  με  τον  Γεράσιμο  Πυλαρινό.

Έργα

          ‘Εχει συνθέσει και διασκευάσει πολλά έργα για διάφορα σύνολα χάλκινων και ξύλινων πνευστών, Συμφωνική Ορχήστρα, Μπάντα πνευστών, Duo, Trio, μεικτή και ανδρική Χορωδία, καθώς και φωνή με ορχήστρα εγχόρδων. ‘Αρχισε να συνθέτει μουσική από το 1980. Πολλά από τα έργα του έχουν παρουσιασθεί στην Ελλάδα, Γερμανία, Ρωσία, Αμερική, Ιταλία και Αυστραλία από γνωστά μουσικά σύνολα, όπως “Melos Brass Quintet”, “Oshkosh Brass Quintet”, “Milenium Brass Quintet”, “Pindaros Brass Quintet”, “Sonus Brass Quintet”, “Brassmania Quintet”  “Tal Quintet”, “Κουϊντέττο Συνηχείν”, “Trio Korifo”, “Wind orchestra of Cathedral Church of  Wirsburg”, “Ορχήστρα της ΕΡΤ”, “Συμφωνική Ορχήστρα της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης”, “Ορχήστρα Λυρικού Θεάτρου των Τιράνων”, “Φ.Ε. Κερκύρας, “Φ. Ε. Μάντζαρος”, “Αθηναϊκή Φιλαρμονία”, “Chamber woodwind quintet”, “London Wind Concert Band”, “Ορχήστρα Πνευστών της Μόσχας”,  “String Quartet” της Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής και το κουαρτέτο εγχόρδων “+Κίνηση”. Το 2014 παρουσιάσθηκε στο ΜΜΑ σε Α’ εκτέλεση το έργο του για μπάντα «Κερκυραϊκή Ραψωδία» με την Φ.Ε. «Μάντζαρος» και μαέστρο τον Σωκράτη ‘Ανθη. Το 2017 παρουσιάσθηκε στο ΜΜΑ σε Α’ εκτέλεση το έργο του «Ave Maria» γα σόλο τενόρο, μικτή χορωδία και ορχήστρα με την ορχήστρα της ΕΡΤ, μαέστρο τον Αν. Συμεωνίδη και σολίστα τον τενόρο Φίλιππο Μοδινό. Το 2020 στα πλαίσια του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας, παρουσιάστηκε στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πρέβεζας η καντάτα «Οι άθλοι του Ηρακλή» από την χορωδία «Αρμονία» Πρέβεζας, οργανικό σύνολο υπό τη διεύθυνση της Ανέλια Σταφάνοβα. Τον Δεκέμβρη του 2020 παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το εορταστικό του medley «Christmas Fantasy» για τρομπέτα, τρομπόνι και εκκλησιαστικό όργανο.  ‘Εργα του για ορχήστρα πνευστών έχουν εκδοθεί στην Ελβετία από τις εκδόσεις “Edition Marc Reift“.

Συμμετοχές

Επίσης έχει λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης και συνέδρια, όπως του “Georgia University Composition Competition for trio brass” (1994). To 1998 στις παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Ναγκάνο, παίχθηκε η διασκευή του στον «Ολυμπιακό ‘Υμνο» του  Σπ. Σαμάρα, από το Αμερικάνικο Kουϊντέτο χαλκίνων, “Victorian Brass”. Επίσης συμμετείχε στον διαγωνισμό του    “Louis and Virginia Sudler International Wind Band Composition Competition” (1999), στο “Philadelphia Youth Quintet Composition Contest” (1999), καθώς και σε  διεθνή  Φεστιβάλ,  όπως  στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας (1997), στο “Wisconsin Sesquicentennial  Brass  Band  Festival” (1998) και στο Διεθνές συνέδριο για το όμποε “IDRS”, Μπουένος ‘Αϋρες (2000), που συμμετείχε με το έργο του “Susta” για όμποε, φαγκότο και πιάνο.

Ερμηνευτές έργων του

‘Εργα του έχουν ερμηνεύσει μεγάλοι σολίστ όπως, Σωκράτης ‘Ανθης (trumpet), Σπύρος Μουρίκης (clarinet), Ρόζα Πουλημένου (soprano), Παντελής Κοντός (baritone), David Campbell (clarinet), Roger Bobo (tuba) και Φίλιππος Μοδινός (tenor).

Ηχογραφήσεις

Μερικά από τα έργα του έχουν ηχογραφηθεί από γνωστά συγκροτήματα,  όπως  “Eperotic Jokes” από  το “Trio Koryfo”, “Short sea journey” από  το  “Tal Wind Quintet”, “Corfu Suite” από  το  “Melos Brass Quintet”,  “Isolation”  από  “Ionian University wind ensemble”, “Μemories of Cyprus” από το “London Wind Concert Band”, “Concerto for trumpet and orchestra Nr.1” από την “Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ” με σολίστ τον Σωκράτη Ανθη και μαέστρο τον Γεράσιμο Πυλαρινό, ” Liturgy of St. John Chrysostom, the “communion hymn” και “Cherubic hymn” από το “Phaeacian chorus” με μαέστρο τον Stelio Scordilis. Διασκευές  του  έχουν  επίσης  ηχογραφηθεί,  όπως  “O mio babbino caro”, “Come back to  Sorrento”, “Strauss Stars” από το Γερμανικό συγκρότημα “Joseph Stengel wind band”, “Εργα επτανησίων συνθετών για φωνή και κουϊντέτο χάλκινων πνευστών” από το “Μelos Brass”

Επαγγελματική δραστηριότητα

Εδίδαξε ως καθηγητής μουσικής στη Μέση εκπαίδευση και ως καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών στο τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο “Φ. Νάκας” στην Κέρκυρα καθώς και στο “Ιόνιο Ωδείο”. Είναι μέλος της ‘Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος της ‘Ενωσης Επτανησίων συνθετών και επίτιμος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».

smavro@ath.forthnet.gr