ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΥ

Σπύρος Κοντός – όμποε

 

Ο Σπύρος Κοντός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1974, όπου για πρώτη φορά άρχισε να μαθαίνει μουσική στην Φιλαρμονική «Μάντζαρος» (με κυριότερους δασκάλους τους Στέφανο Δολιανίτη, Γιώργο Κούρκουλο, Νίκο Δολιανίτη) και αργότερα στο Ωδείο Κερκύρας (με τον Τάσο Καζιάνη). Σπούδασε Όμποε στην Αθήνα, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο.

Οι υποτροφίες του ΙΚΥ και του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής τον βοήθησαν ώστε να μελετήσει αρχικά με τον Thomas Indermühle στην Staatliche Hochschule für Musik της Καρλσρούης (Γερμανία) και στην συνέχεια με τον Maurice Bourgue στην Haute Ecole de Musique της Γενεύης (Ελβετία). Από το 1997 διετέλεσε πρώτος ομποΐστας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην Αθήνα και συχνά έχει συνεργαστεί με άλλες σημαντικές ορχήστρες όπως η Καμεράτα, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Συμφωνική του Δήμου Αθηνών, η Συμφωνική του Δήμου Κερκυραίων, η ορχήστρα Σολίστ της Πάτρας κα. Εμφανίζεται συχνά σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, καθώς και ως σολίστ με ορχήστρες, σε χώρους και διοργανώσεις όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Φεστιβάλ Κέρκυρας, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής στην Πάτρα, Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Κέρκυρας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Γκαίτε, Γαλλικό Ινστιτούτο, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Ένωση Ελλήνων Συνθετών, Υπουργείο Πολιτισμού κ.α. Έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και για τηλεοπτικές μεταδόσεις στην ΕΡΤ, το ραδιόφωνο Espace 2 της γαλλόφωνης Ελβετίας (Suisse Romande), το Ραδιόφωνο του Βατικανού, την EBU.

Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από το μπαρόκ έως την σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον σχετικά με τα έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Πολλοί συνθέτες έχουν γράψει νέα κομμάτια για Όμποε αφιερωμένα στον κ. Κοντό, όπως ο Μιχάλης Αδάμης (Concertante), Θόδωρος Αντωνίου (Double Reed Quartet), Δημήτρης Δραγατάκης (Quartet), Γιάννης Ιωαννίδης (Divertimento), Μιχάλης Τραυλός (3 Moods) και άλλοι. Έχει ηχογραφήσει σε CD το κοντσέρτο για Όμποε και έγχορδα του Δημήτρη Δραγατάκη, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (εταιρία Universal Music, 2003). Το 2012 κυκλοφόρησε από την DNA label το CD Metamorphosis, όπου μαζί με την πιανίστα Λητώ Θώμου ηχογράφησε σε πρώτη εκτέλεση έργα οκτώ σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.

Το CD απέσπασε την τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου, στην κατηγορία καλύτερος δίσκος ελληνικού ενδιαφέροντος. Από το 2002 έως το 2012 ο Σπύρος Κοντός δίδαξε Όμποε και μουσική δωματίου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ από το 2006 διοργανώνει σε συνεργασία με την φιλαρμονική Μάντζαρος (κάθε χρόνο τον Ιούλιο) το «Διεθνές Σεμινάριο Όμποε της Κέρκυρας» με φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο. Από το 2012 διδάσκει ως βοηθός καθηγητή στην κρατική μουσική ακαδημία της Καρλσρούης στην Γερμανία. Τον Νοέμβριο του 2013 πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία σειρά συναυλιών και σεμιναρίων στην Νέα Υόρκη και στο πανεπιστήμιο LSU της Λουϊζιάνας των ΗΠΑ.

 

 

 

spkontos@otenet.gr