ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΟΛΙΑΝΙΤΗ (ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΟΛΙΑΝΙΤΗ (ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ)

Δολιανίτης Σπύρος Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Προέρχεται από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολυετή παρουσία στο χώρο. Γιος του Στέφανου Δολιανίτη, Αρχιμουσικού και Διευθυντή Σχολών της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» (Φ.Ε.Μ.) από το 1959 – 2009 και της Νένας Δολιανίτη, της πρώτης Ελληνίδας μουσικού Φιλαρμονικής, ξεκινά τις μουσικές του σπουδές σε πολύ νεαρή ηλικία. Το 1977, παίρνει τα πρώτα μαθήματα μουσικής στη ΦΕΜ από τους Γ. Κούρκουλο (θεωρητικά) και Φ. Μανέτα (Σαξόφωνο Σοπράνο). Συνεχίζει με τους καθηγητές Δ. Δαπέργολα (αρμονία), Κ. Κυδωνιάτη και Κ. Κορακά (Ανώτερα θεωρητικά), Κλώντ Σιελέ (Όμποε), Τίνα Βασιλά (πιάνο), Στέφανο Δολιανίτη και Νικηφόρο Νευράκη (Ενοργ. Δ/νσης Μπάντας). Παράλληλα σπουδάζει ανώτερα θεωρητικά και ενοργάνωση δ/νσης μπάντας στο Ωδείο Πειραιά «Μουσική Παιδεία», απ’ όπου αποφοιτά. Είναι κάτοχος πτυχίων αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας και συνεχίζει τις σπουδές του στη σύνθεση.

Από το 1986 διδάσκει στη ΦΕΜ στις σχολές ξύλινων πνευστών και ιδιαίτερα στη σχολή όμποε και αναλαμβάνει τη διεύθυνση της μαθητικής μπάντας. Το 1990, ως υπαρχιμουσικός, δημιουργεί την ορχήστρα ελαφράς μουσικής (Big Band). Το 1994 έγινε αναπληρωτής αρχιμουσικός στη ΦΕΜ έχοντας σαν Αρχιμουσικό τον πατέρα του. Το 2009 έγινε Αρχιμουσικός ενώ έχει διατελέσει και Διευθυντής των Σχολών της Εταιρίας. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την παραγωγή και παρουσίαση μουσικών εκπομπών στην Ε.Ρ.Α. Κέρκυρας και στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

Έχει διευθύνει όλα τα μουσικά σχήματα της ΦΕΜ στην Κέρκυρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και οργανωμένα μουσικά σχήματα πνευστών του εξωτερικού. Το 1996, κατόπιν προσκλήσεως του Δήμου Βιέννης διηύθυνε τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος» στο 17ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στη Βιέννη (η ΦΕΜ έλαβε εκεί ανώτατη τιμητική διάκριση). Με την μπαντίνα έδωσε σειρά συναυλιών στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της EXPO 2000 στο Ανόβερο και στο Βερολίνο, διευθύνοντας από κοινού με τον Γερμανό συνθέτη και μαέστρο S. Goldhaumer τη μπάντα του Βραδενβούργου, ενώ το 2005 διηύθυνε τη Φιλαρμονική Stadtkapelle Leonding στο Λιντς της Αυστρίας, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Από το 1997 συνεργάζεται με το μαέστρο-συνθέτη της Μουσικής Ακαδημίας του Μιλάνου «G. Verdi» C. Pirola, έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια του ιδίου για διεύθυνση μπάντας. Επίσης έχει ενοργανώσει και προσαρμόσει για συμφωνική μπάντα μεγάλο αριθμό έργων από το κλασικό και όχι μόνο, ρεπερτόριο. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους έλληνες συνθέτες σε επιτυχημένες συναυλίες της ΦΕΜ στην Κέρκυρα και με κορυφαίους σολίστ λυρικού τραγουδιού της Ε.Λ.Σ.

Από το 1988 έχει καθιερώσει την εορταστική συναυλία της Φ.Ε.Μ. με την Concert Band ανελλιπώς κάθε δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Το 2002 διηύθυνε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση τη σύγχρονη παιδική όπερα του συνθέτη P. M. Davis «Σταχτοπούτα» με παιδική χορωδία και ορχήστρα κερκυραίων μουσικών και φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Από το 2006 έχει καθιερώσει ετήσια Πασχαλινή συναυλία της ΦΕΜ με έργα θρησκευτικού ρεπερτορίου, εμπνευσμένα από τα «Άγια Πάθη», τη Μεγάλη Δευτέρα στην Κέρκυρα και με παρουσιαστή τον Αλέξη Κωστάλα.

Το Σεπτέμβριο του 2009 διηύθυνε την Φ.Ε.Μ. στην Πανηγυρική Συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με έργα επτανησίων συνθετών για την καθιέρωση στροφών του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» ως Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος (1865).

Το Σεπτέμβριο του 2011 διηύθυνε τη Φ.Ε.Μ. στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με επίσης έργα επτανησίων συνθετών και με αποσπάσματα από όπερες του παγκοσμίου ρεπερτορίου με συμμετοχή σολίστ του λυρικού θεάτρου.