Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων

  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:25 - Apr - 2018
  • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:Κτήριο Φιλαρμονικής Εταιρίας "ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ"
  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ:Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων
  •  

Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων   25-29 Απριλίου 2018

Κτήριο Φιλαρμονικής Εταιρίας “ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ”

Χορηγός: Ινστιτούτο ΓΚΑΙΤΕ (GOETHE INSTITUT)

 

Συνεχίζοντας τις συστηματικές προσπάθειες για ποιοτική και διαρκώς αναβαθμιζόμενη μουσική εκπαίδευση, η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» διοργανώνει σεμινάριο πνευστών οργάνων με προσκεκλημένους διδάσκοντες τέσσερις διακεκριμένους μουσικούς.

Ειδικότερα, στο σεμινάριο θα διδάξουν τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Essen, Susanne Wohlmacher (φλάουτο), Harald Heindrichs (κλαρινέτο) και Klaus Gössmann (κόρνο), οι οποίοι απαρτίζουν το «Aalto Bläser Trio», καθώς και ο Γιώργος Φαρούγγιας (φαγκότο), κορυφαίος μουσικός της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στην πιανιστική συνοδεία θα τους πλαισιώσει η Μαριλένα Ελούλ.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το διάστημα στο κτίριο της Φ.Ε. «Μάντζαρος», από Τετάρτη 25 έως και Κυριακή 29 Απριλίου 2018. Ως επιστέγασμα, στις 29 Απριλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στην Ιόνιο Ακαδημία πανηγυρική συναυλία με τη συμμετοχή των μαθητών και των καθηγητών του σεμιναρίου.

Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 25 ευρώ/άτομο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2661037004 (εσ. 2) έως και την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018.

Γνωριμία με τους διδάσκοντες του σεμιναρίου:

Susanne Wohlmacher, φλάουτο

Η Susanne Wohlmacher γεννήθηκε  το 1961 και είναι Σόλο- Φλάουτο στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Essen. Μεγάλωσε στο Mainz της Γερμανίας, όπου πήρε και τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο Peter Cornelius Konservatorium, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Στουτγκάρδης. Σπούδασε φλάουτο με τους Klaus Schochow και Gülsen Tatu, αλλά και πιάνο με την καθ. Renate Werner. Είναι μέλος από διάφορα συγκροτήματα Μουσικής Δωματίου, όπως το “Ensemble Avance” για σύγχρονη μουσική, το “Duo Ascolto” (φλάουτο & κιθάρα), το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Aalto κ.α. Οι πολλές ηχογραφήσεις και CD που έχει συμμετάσχει επιβεβαιώνουν την πολύπλευρη δραστηριότητά της ως μουσικού συνόλων και ως σολίστ. Η δραστηριότητά της αυτή επεκτείνεται επίσης με την ιδιότητά της ως συνοδός πιανίστα. Συνοδεύει συχνά τραγουδιστές, αλλά έχει συμμετάσχει και ως συνοδός αρκετά χρόνια σε σεμινάρια βιολοντσέλου στο ΙΑΜ.

Ως παιδαγωγός έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Folkwang του Essen φλάουτο και Μουσική Δωματίου Πνευστών, στο Orchesterzentrum Dortmund, όπως και σε πολλές Ορχήστρες Νέων ως καθηγήτρια για τα Ξύλινα Πνευστά.

Η Susanne Wohlmacher παίζει φλάουτο κατασκευής  Johannes Hammig, ενώ δραστηριοποιείται με όλη την οικογένεια των φλάουτων, από φλάουτο πίκκολο εώς και φλάουτο μπάσο.

Harald Hendrichs, κλαρινέτο

O Harald Hendrichs στο Moers της Γερμανίας, όπου στο μουσικό σχολείο τηςπόλης σε ηλικία 7 ετών πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής και ξεκίνησε να μαθαίνει κλαρινέτο. Σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Folkwang Musikhochschule του Essen με καθηγητή τον Prof. Hans Gutmann απ’όπου πήρε το δίπλωμά του και κατόπιν το μεταπτυχιακό του το 1995 με διάκριση. Την περίοδο 1983-1989 ήταν μέλος της Ορχήστρας Δωματίου στο Moers, όπως και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στο Essen. To 1987 έλαβε μέρος ως μέλος της Ορχήστρας του περίφημου Schleswig Holzstein-Musik-Festival με μαέστρους τους Leonard Bernstein και Sergiu Celibidache.

Από το 1990 ο Harald Hendrichs είναι Σόλο κλαρινετίστας στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Essen και συνεργάζεται με μεγάλα θέατρα όπως του Αμβούργου, του Βερολίνου, της Δρέσδης και πολύ τακτικά με την Όπερα του Μονάχου. Επίσης, εμφανίζεται με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Κολωνίας και την Ορχήστρα Gürzenich της Κολωνίας.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Essen, ‘όπως και στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Folkwang του Essen. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την ΝΚΜ Moers, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Duisburg, την Ορχήστρα Δωματίου του Gütersloh και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Essen. Δραστηριοποιείται σε διάφορα σχήματα Μουσικής Δωματίου της Φιλαρμονικής του Essen, μέλος του Rheinisches Bachkollegium και συνεργασίες με τα κουαρτέτα Catasia και Boém.

Ο Harald Hendrichs στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει άλλο ένα σεμινάριο για κλαρινέτο στη Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος τον Ιούλιο του 2017.

Klaus Gössmann, κόρνο 

Γεννήθηκε στην πόλη Werneck της Γερμανίας. Σπούδασε στην Κολονία με τον καθηγητή Erich Penzel. Ως μέλος  της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Γερμανίας,της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του φεστιβάλ ορχηστρών του Schleswig-Holstein έπαιξε με αρχιμουσικούς όπως οι Sergiu Celibidache, Lorin Maazel, Christoph Eschenbach και  Leonard Bernstein.Από το 1992 είναι μόνιμο μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Essen και συμμετέχει σε διάφορα συγκροτήματα μουσικής δωματίου της Ορχήστρας.

Είναι τακτικός συνεργάτης και προσκεκλημένος σημαντικών Ορχηστρών, όπως  η Ορχήστρα Gürzenich της Κολονίας, η ορχήστρα της Beethovenhalle στη Βόνη, η Gewandhausorchester της Λειψίας , η Staatskapelle της Δρέσδης κ.α.

Έχει διδάξει στο Ανώτατο Πανεπιστήμιο Τεχνών Folkwang στο Essen.

 

Γιώργος Φαρούγγιας, φαγκότο

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όπου έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής σε ηλικία 7 ετών στην Φ.Ε.Μάντζαρος. Ακολουθούν σπουδές φαγκότου με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Σαμοϊλη στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών απ’όπου αποφοιτά με Δίπλωμα και βαθμό «Άριστα Παμψηφεί & Α’Βραβείο». Οι σπουδές συνεχίζονται στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Φράιμπουργκ (Γερμανία) με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσσης και ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του με Διάκριση.

Από το 1993 έως το 1996 ήταν μέλος του Συγκροτήματος Μουσικής Δωματίου «Νικόλαος Μάντζαρος», της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Ε.Σ.Ο. της Ε.Ρ.Τ. και της Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Από το 1996 έως το 2001 ήταν μόνιμο μέλος σαν ΣόλοΦαγκότο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Έσσεν (Γερμανία) με Δ/ντές αρχικά τον W. D. Hauschild και στη συνέχεια τον Steffan Soltesz. Έχει συνεργαστεί με πολλές σημαντικές Ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Μονάχου, η Στάατσκαπέλλε της Δρέσδης, η Γκεβάντχαους της Λειψίας, η Ορχήστρα Γκιούρτζενιχ της Κολωνίας, οι Ορχήστρες Ραδιοφωνίας WDR, NDR, SWR, κ.α., καθώς και με πολλά θέατρα της Γερμανίας. Επίσης έπαιξε υπό τη μπαγκέτα διασήμων Αρχιμουσικών όπως οι Z. Mehta, G.Sinopoli, A. Fischer, D. Baremboim, K. Masur, D. Kitajenko, W. shkenazy, C. Karydis, Ch. Ehwald, P.Bellugi, Chr. Warren-Green, Chr. Hogwood, H. Rilling, J. Hrusa, G. Dudamel κ.α. Το διάστημα 1999-2001 συνεργάστηκε σαν 1ο Φαγκότο με το διάσημο συγκρότημα Μουσικής Δωματίου Consortium Classicum.

Ως Σολίστ έχει εμφανιστεί με την Κ.Ο.Α., την Κ.Ο.Θ., την Ε.Σ.Ο. της Ε.Ρ.Τ., την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, με τους Munich Bach Soloists και με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Essen.

Από το 2001 είναι 1ο Φαγκότο της Ορχήστρας της Ε.Λ.Σ..

Είναι μέλος του Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου, ιδρυτικό μέλος του KYKLOS ENSEMBLE και του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών «Αίολος». Δραστηριοποιείται επίσης με το Κοντραφαγκότο και το μπαρόκ Φαγκότο, ενώ διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών.

Σημαντικός ο αριθμός ηχογραφήσεων με αρκετές από τις παραπάνω Ορχήστρες του εξωτερικού, συμπληρώνεται με ηχογραφήσεις με το Συγκρότημα Ν.Μάντζαρος, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει συλλογή αυθεντικών Έργων Ελλήνων Συνθετών για κουιντέτο ξύλινων πνευστών με το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών «Αίολος» από τη σειρά GREEK CLASSICS της εταιρίας NAXOS.